Buitenland

Gat tussen arm en rijk wordt in San Francisco nóg groter na massale beursgang

Dit jaar gaan er waarschijnlijk zes techbedrijven uit San Francisco naar de beurs. Die beursgangen zorgen voor nieuwe miljonairs, die er op hun beurt weer voor zorgen dat de huizenmarkt in de stad nog verder zal exploderen.

Echte rijkdom komt in Silicon Valley namelijk niet in de vorm van een maandelijks loonstrookje, maar bij de beursgang van een start-up. Werknemers krijgen naast loon namelijk ook een aandelenpakket. De waarde hiervan komt vrij als het bedrijf naar de beurs gaat.

Terwijl de huizenmarkt oververhit is, ligt de komst van een nieuwe daklozenopvang in de stad uiterst gevoelig. De discussie over deze opvang is tekenend voor de stad met een enorm contrast tussen arm en rijk.

Ton per maand, toch dakloos

San Francisco is al lang een stad van uitersten. Door de rijkdom die de techindustrie gebracht heeft wordt een inkomen onder de 117.400 dollar per maand voor een gezin van vier inmiddels als laag gezien. Een woning met twee slaapkamers kost er al snel 1,3 miljoen dollar. Toch brengt die rijkdom ook een andere kant met zich mee.

Wie niet iedere maand meer dan een ton op zijn rekening gestort krijgt kan namelijk niet meekomen. In de stad met 885.000 inwoners slapen daarom iedere nacht 4.400 mensen op straat. Aan het enorme aantal daklozen probeert de stad al jaren wat te doen, maar een deel van de allerrijksten werkt daar niet aan mee.

Hevige protesten

"Mensen willen dat we onze daklozen aan huisvesting helpen en ik ben vastbesloten hard te werken om dat te realiseren", zei burgemeester London Breed eerder tegen de San Francisco Chronicle. "Maar het is ongelooflijk frustrerend en teleurstellend dat zodra we een voorstel doen voor opvang er mensen dreigen met juridische actie." Ze doelt hiermee op de bouw van een nieuwe daklozenopvang waar hevig tegen geprotesteerd werd door buurtbewoners.

Het nieuwe gebouw met ruimte voor 200 bedden zou volgens de gemeente perfect zijn. Gasten kunnen hun partners en huisdieren meenemen en worden in tegenstelling tot de normale opvang niet 's ochtends meteen op straat gezet. De speciale opvang, ook wel navigation center genoemd, is er daarnaast op gericht om een permanent huis voor de gasten te vinden.

In de stad zijn daklozen onderdeel van het straatbeeld:

Ondanks die goede bedoelingen zien veel buurtbewoners de komst van zo'n navigation center niet zitten. Het pand zou midden tussen toeristische attracties komen, in een buurt waar miljoenen betaald worden voor een appartement. Buurtbewoners zijn bang voor waardeverlies van hun woning en toenemende criminaliteit. Om hun boodschap kracht bij te zetten zamelden ze geld in om een zaak te beginnen.

Oververhitte woningmarkt

Door de beursgangen van Uber, Lyft, Slack, Postmates, Pinterest en Airbnb storten werkgevers van die bedrijven zich binnenkort op de huizenmarkt in San Francisco. De stad waar van de 400.000 huizen afgelopen jaar maar 5471 woningen van hand wisselden.

Volgens Deniz Kahramaner, een analist die The Atlantic sprak, komt er met de beursgangen dit jaar zo'n 250 miljard dollar vrij. Kahramaner schat dat er met de beursgangen 5000 nieuwe kopers bijkomen die met een flink bedrag op zak een huis zoeken op een woningmarkt die nu al overkookt.

"Het grote probleem is dat we niet eens in de buurt kunnen komen van de vraag naar nieuwe woningen", zegt makelaar John Townsend tegen persbureau AP. De druk op de huizenmarkt zorgt ervoor dat er nóg minder plek is voor wie geen topinkomen heeft.

Om ook voor de onderkant van de samenleving te zorgen heeft de stad sinds 2015 zes navigation centers geopend. De nieuwe opvang waar nu over gediscussieerd wordt is voor burgemeester Breed van cruciaal belang om voor 2020 tot 1000 bedden in de daklozenopvang te komen.

Niet harteloos

Volgens voorstanders is de opvang veilig, en zijn de tegenstanders harteloos. Maar tegenstanders zeggen dat hij niet past in een toeristische buurt met veel kinderen, en weinig daklozen. Ze vragen zich naast de mogelijke toename van criminaliteit en afname van huizenprijzen af waarom de navigation centers niet evenredig over San Francisco verdeeld worden.

"Andere mensen in de stad zien ons graag als rijke mensen die de dakloze bevolking weg wil hebben, maar dat is helemaal niet waar", zegt Wallace Lee tegen AP. Hij is een huisvader die de oppositie leidt. Ook buurtbewoner Stacey Reynolds-Peterson die er al sinds 1991 woont is het daar niet mee eens. "Er zijn veel dakloze mensen hier. Ik zie ze elke dag en het zijn aardige mensen, maar dit zal er meer aantrekken. Ik hield van de stad en was er trots op. Maar nu niet meer. Het is vies en lelijk."


Lees verder...

Buitenland

Bekende feministe zegt De Balie af vanwege omstreden islamdebat

De Egyptisch-Amerikaanse feministe en journalist Mona Eltahawy heeft een optreden in het Amsterdamse debatcentrum De Balie afgezegd vanwege een omstreden debat twee jaar geleden. Er werd toen openlijk gesproken over het uitzetten van moslims.

Eltahawy was uitgenodigd in De Balie om te spreken over de nasleep van de #metoo-discussie. De Egyptische is een bekende feministe, die meerdere boeken schreef over het patriarchaat, de heerschappij van mannen, in de islamitische wereld. Ze is ook een bekende criticus van racisme in de VS, waar zij woont.

Eltahawy speelde op sociale media ook een belangrijke rol in de commotie rondom de Saudische tiener Rahaf Mohammed die Saudi Arabië ontvluchtte voor haar familie. Ze was onderweg naar Australië, maar strandde in Thailand. Eltahawy, met meer dan 300.000 volgers op Twitter, zette zich in voor haar zaak.

Christchurch en moslimban

In een brief op Twitter legt ze uit dat zij De Balie niet ziet als een platform waar zij haar gedachten wil delen en ze biedt haar excuses aan aan de mensen die kaartjes hebben gekocht. "Op zaterdag werd ik erop geattendeerd dat De Balie in het verleden een evenement van een extreemrechtse partij mogelijk heeft gemaakt waarin het uitzetten van moslims werd bediscussieerd."

Op de website van De Balie zijn inmiddels geen kaarten meer voor haar lezing te krijgen.

Eltahawy legt uit dat zij niet alleen strijdt tegen het patriarchaat, maar dat feminisme voor haar ook draait om het bestrijden van andere vormen van onverdraagzaamheid, zoals witte suprematie, racisme, fascisme en islamofobie. "Dit is een tijd waarin haat groeit in Europa, ook in Nederland. Twee maanden geleden slachtte een witte extremistische islamofoob 51 moslims af. In de VS hebben we een president die een moslimban invoerde en continue een van de eerste moslima's in het congres aanvalt." Ze noemt het gevaarlijke tijden.

Beroepsmoslims uitzetten

Het debat in 2017 zorgde toen voor veel ophef. Op een video was te horen dat Bernadette de Wit, vertaalster Arabisch die als bezoeker in de zaal zat, opperde: "Als je nou begint met het uitzetten van de beroepsmoslims. Daar gaat een heel goed signaal vanuit voor de gewone gematigde moslims. Dan gaan ze een beetje dimmen en dan is het probleem gewoon opgelost."

De gespreksleider vroeg vervolgens aan hoogleraar rechtsfilosofie en tegenwoordig Forum voor Democratie-lid Paul Cliteur: "Is dit juridisch een beetje rond te krijgen?" Cliteur noemde dat "het meest controversiële en uiterste is" en reageerde met: "Je kan voorzichtiger beginnen."

Balie-directeur Yoeri Albrecht beriep zich na de kritiek op de vrijheid van meningsuiting.


Lees verder...

Buitenland

Reisbureaus: Nederlanders keren niet eerder terug uit Sri Lanka

De honderden Nederlanders die via reisbureaus in Sri Lanka zijn, breken hun vakanties niet eerder af naar aanleiding van de aanslagen van gisteren. Ook zijn er voor zover bekend nauwelijks Nederlanders die hebben besloten van hun al geboekte reizen af te zien, zeggen reisbureaus.

Zo is gisteravond nog een groep van Stip Reizen naar het Aziatische land vertrokken. Er waren geen afzeggingen voor de reis, die de laatste van het seizoen is. Vanuit Sri Lanka vloog een andere groep terug, van mensen die niet in de buurt waren van de locaties van de aanslagen. "Gasten zijn heel verdrietig vanwege de verschrikkelijke situatie, maar ze zijn gewoon naar huis gevlogen", zegt een woordvoerder.

Reizen worden wel aangepast. Zo wordt voor reizen die in Colombo zouden beginnen een andere startlocatie gezocht. Met TUI-onderdeel Kras reizen er zo'n 200 mensen door Sri Lanka. "Gelukkig is er onder onze gasten geen paniek uitgebroken", aldus een woordvoerder.

Alert zijn

Een echtpaar besloot af te zien van een vakantie naar Sri Lanka. Singa Reizen boekte daarom een extra ticket vanaf Colombo naar Thailand. Omdat er geen negatief reisadvies geldt, wordt dit niet gedekt door de verzekering, dus extra tickets of een eerdere vlucht terug zijn voor rekening van de reiziger.

Buitenlandse Zaken adviseert vanwege de aanslagen alert te zijn en aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen. De Nederlandse ambassade houdt de situatie "nauwlettend in de gaten", zegt een woordvoerder. "Mochten er ontwikkelingen zijn die aanleiding geven het reisadvies aan te passen, dan passen we dat aan."


Lees verder...

Buitenland

Wat weten we nu over de slachtoffers van de aanslagen in Sri Lanka?

Er wordt steeds meer bekend over wie de slachtoffers zijn van de aanslagen van gisteren in Sri Lanka. Onder hen zijn een Nederlandse vrouw, een Britse moeder en haar zoontje, een Indiase zakenman, een Sri Lankaanse tv-kok en twee Turkse ingenieurs. In dit artikel geven we een aantal van de slachtoffers een gezicht.

Volgens de Sri Lankaanse regering waren alle zeven daders Sri Lankanen en lid van de extremistische National Thowheeth Jama'ath. Ze zouden hulp uit het buitenland hebben gekregen.

Het dodental van de reeks aanslagen is opgelopen tot 290. Over de slachtoffers wordt steeds meer bekend. De meeste slachtoffers zijn Sri Lankanen maar ook veel toeristen overleefden het niet. Minstens 39 slachtoffers waren buitenlanders.

Vanochtend hebben autoriteiten in verscheidene landen namen van slachtoffers gepubliceerd.

De Britse Anita en zoon Alex

In het Shangri-La hotel in de hoofdstad Colombo zaten veel toeristen te ontbijten toen een zelfmoordterrorist een bom liet afgaan.

De Britse familie Nicholson verbleef ook in het Shangri-La hotel. Moeder Anita (42) was samen met haar zoon Alex (11) en dochter Annebelle aan het ontbijten toen de aanslag plaatsvond. Vader Ben heeft een tijd in onzekerheid geleefd toen hij ze vlak daarna niet meer kon vinden. Al snel bleek dat zijn vrouw het niet overleefd had.

Of zijn zoon en dochter het hadden overleefd was lange tijd onduidelijk. Op sociale media deelden vrienden foto's van Alex. "Help ons alsjeblieft om hem te vinden. Hij was in Shangri-La. Zijn moeder en zus stierven en nu is zijn vader verwoed op zoek naar hem. "

Later bleek dat ook zoon Alex de aanslag niet heeft overleefd, maakte de reisorganisatie bekend. "Alex is overleden. Zijn lichaam is geïdentificeerd." Het lijkt erop dat vader Ben als enige de aanslag heeft overleefd, maar autoriteiten hebben de dood van dochter Annebelle nog niet bevestigd.

'Paasontbijt met familie'

Ook Nisanga Mayadume en haar moeder Shantha waren in Sri Lanka. Nisananga studeert in Londen maar was voor de Paasdagen terug in Sri Lanka. Vlak voor de aanslag deelden ze nog een foto van hun paasontbijt in het Shangri-La hotel.

Vlak na het nemen van de foto overleden zowel moeder als dochter. Duizenden mensen hebben onder de foto hun medeleven uitgesproken.

Nisanga was erg populair op de universiteit, vertelt een vriendin van haar aan Gulf News. "Behalve dat ze erg slim was, was haar moeder Shantha een beroemde tv-kok, dat maakte haar nog populairder op school." Haar moeder was volgens de vriendin een grote inspiratiebron voor Sri Lankanen.

Rijkste Deen verliest 3 kinderen

Ook het gezin van de Deense miljardair Anders Holch Povlsen zat aan het ontbijt in het Shangri-La hotel. Het gezin was er op vakantie. Drie kinderen overleefden de aanslag niet.

Eerder deelde een van zijn dochters nog deze vakantiefoto op haar Instagrampagina:

Holch Povlsen, eigenaar van een kledingketen met onder meer Jack & Jones en Vero Moda, is 5,7 miljard euro waard en de grootste landeigenaar van Schotland. Hij heeft de dood van zijn kinderen bevestigd, maar vraagt verder om privacy.

Omdat ook veel personeel van het Shangri-La hotel het niet heeft overleefd gaat het hotel voorlopig dicht. "Met grote verslagenheid bevestigen we dat er slachtoffers zijn onder onze gasten en personeel. Onder hen zijn drie collega's die dodelijk gewond raakten tijdens hun werk", schrijft het Shangri-La. Prioriteit blijft de veiligheid van alle getroffenen, daarom helpt het hotel gasten met het vinden van een alternatief verblijf.

Veel mensen zitten na de aanslagen van gisteren nog in onzekerheid, omdat hun familieleden worden vermist. Bij de ziekenhuizen hopen ze meer informatie te krijgen:

Gisteren maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken al bekend dat bij de aanslag één Nederlander is omgekomen. De 54-jarige vrouw was in het Cinnamon Grand Hotel in de hoofdstad Colombo aan het ontbijten toen een zelfmoordterrorist toesloeg. Ze verbleef in het hotel met haar gezin. De vrouw overleefde de aanslag niet. Ze laat een man en kinderen achter.

De Nederlandse ambassadeur in het land kan niet uitsluiten dat er meer landgenoten onder de slachtoffers zijn.

De minister van Buitenlandse Zaken van Sri Lanka zegt dat het aantal buitenlandse doden nu op 39 staat. De slachtoffers komen onder meer uit Groot-Brittannië (8), India (6) Denemarken (3) Australië (2), China (2), Turkije (2), Japan (1), Nederland (1) en Portugal (1). Ook zouden er slachtoffers uit Bangladesh, Marokko, Pakistan en de Verenigde Staten zijn gevallen, maar die aantallen zijn nog onbekend.

Het identificeren van de doden gaat vandaag door. Het overgrote deel van de slachtoffers is Sri Lankaans. Familieleden die nog een geliefde missen kunnen onder meer naar het ziekenhuis in Colombo komen. Daar worden foto's van dodelijke slachtoffers op een groot scherm geprojecteerd zodat nabestaanden hen kunnen identificeren.


Lees verder...

Buitenland

Cycloon Mozambique: honderdduizenden kinderen kunnen niet naar school

Meer dan 300.000 kinderen gaan in Mozambique niet meer naar school sinds de cycloon Idai het land teisterde. Er staan nog wel scholen overeind, maar die worden vooral gebruikt als opvanglocatie, zegt Unicef, dat zich grote zorgen maakt.

De cycloon trok half maart over Mozambique, eiste honderden levens en richtte een enorme verwoesting aan. Volgens Unicef zijn alleen al in de zwaar getroffen provincie Sofala duizenden scholen beschadigd. Ze worden nu vooral gebruikt voor de noodopvang van kinderen en ontheemde gezinnen.

Als kinderen geen onderwijs krijgen, kan dat ernstige gevolgen hebben voor de rest van hun leven, waarschuwt Unicef. Na een traumatische ervaring als de cycloon is het voor hen belangrijk dat de toestand zich normaliseert. Naar school gaan hoort daarbij. De kinderrechtenorganisatie wil dan ook dat scholen zo snel mogelijk weer worden hersteld en natuurramp-bestendig worden gemaakt.

Gedwongen werken

Het aantal kinderen dat in Mozambique naar school gaat is al niet groot. Minder dan 20 procent van de leerlingen wordt ingeschreven op een middelbare school. Unicef vreest dat kinderen nu worden gedwongen te gaan werken, omdat veel ouders door de cycloon niet meer in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

Volgens Unicef blijft de nood hoog in Mozambique en hebben een miljoen kinderen humanitaire hulp nodig. De organisatie geeft financiële steun aan leraren, stelt schooltenten beschikbaar, maakt schoolgebouwen schoon en traint docenten in het geven van psycho-sociale ondersteuning van de kinderen.


Lees verder...

Buitenland

Regering Sri Lanka stelt moslimgroep verantwoordelijk voor aanslagen

De terroristische aanslagen van gisteren op Sri Lanka, waarbij zeker 290 mensen om het leven zijn gekomen, zijn gepleegd door de onbekende radicale moslimgroepering National Thowheeth Jama'ath (NTJ). De aanslagen zijn uitgevoerd door zeven zelfmoordterroristen, die allemaal afkomstig waren uit Sri Lanka. Dat heeft de Sri Lankaanse minister van Volksgezondheid gezegd op een persconferentie.

Wel hebben de daders hulp gehad van een internationaal terroristisch netwerk, denken de autoriteiten.

"Deze aanslagen zijn niet gepleegd door een groepering uit dit land alleen. Er is een internationaal netwerk aan te pas gekomen. Zonder dat netwerk hadden deze aanslagen niet gepleegd kunnen worden", aldus minister Senaratne, die geen bewijs leverde voor zijn beschuldigingen.

Internationale hulp

Al met al werden gisteren negen aanslagen gepleegd op hotels en kerken, de meeste in de hoofdstad Colombo. Het onderzoek is nog in volle gang: er zijn 24 mensen opgepakt die worden ondervraagd. Sociale media als Facebook, WhatsApp en Instagram zijn geblokkeerd om de verspreiding van nepnieuws te voorkomen.

Sri Lanka heeft om internationale hulp gevraagd bij de opsporing van de verantwoordelijken. Twee weken geleden heeft de Sri Lankese inlichtingendienst inderdaad gewaarschuwd voor terroristische aanslagen, waarbij namen zijn genoemd van leden van NTJ. De informatie zou de premier niet hebben bereikt.

Problematisch is dat president Sisirena en premier Wickremesinghe met elkaar overhoop liggen. De premier werd in oktober ontslagen, maar vocht dat met succes aan bij de rechter. Alleen mag hij sindsdien geen zittingen van de nationale veiligheidsraad meer bijwonen.

Noodtoestand

De minister van Defensie stelt daartegenover dat het niet fair is om de inlichtingendiensten en de regering nalatigheid te verwijten. De beschikbare informatie ging over een of twee aanslagen en dat niet was te voorzien dat er een terroristische aanval van deze omvang zou komen, zei hij tegen de BBC.

Vanaf middernacht lokale tijd wordt in het hele land de noodtoestand afgekondigd. Politie en militairen krijgen daardoor vergaande bevoegdheden om mensen op te pakken en te ondervragen. Morgen is er een dag van nationale rouw in Sri Lanka.

Ongeluk

In de buurt van de Sint-Antoniuskerk in Colombo, een van de kerken die gisteren werden getroffen, is een nieuwe explosie geweest. De explosievenopruimingsdienst was afgekomen op een busje, dat volgens omwonenden sinds gisteren bij de kerk stond.

In de bus bleken explosieven te liggen. Experts wilden een bom demonteren, maar die ontplofte. Kort ervoor had de politie de straat afgezet. Niemand is gewond geraakt.


Lees verder...